Preview

Strategic decisions and risk management

Advanced search

Rating of the food safety level of the leningrad region

https://doi.org/10.17747/2078-8886-2017-1-2-40-43

Abstract

Analysis of ensuring Russia's food security has shown the need to develop indicators that show the level of self-sufficiency of regions with basic food products. The study uses statistical materials of the results of the work of the agro-industrial complex of the region for 2016. As a result of the generalization of existing approaches, the author's methodology was suggested, how to make a rating assessment of the level of food self-sufficiency in the regions of the Leningrad Region for basic types of food. The basis of the approach was analytical methods of mathematical and comparative analysis, it is planned to form the final rating. The proposed methodology can be used in the system of regional management of the agro-industrial complex at the federal and local levels.

About the Authors

R. E. Mansurov
Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "Kazan (Privolzhsky) Federal University"
Russian Federation
Ph.D. in Economics, Associate Professor of the Department of Innovation and Investment of the Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "Kazan (Privolzhsky) Federal University". Research interests: economics and agribusiness management.


A. A. Zasedova
Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "Kazan National Research Technological University"
Russian Federation
Ph.D. in Economics, Associate Professor of the Department of Innovative Entrepreneurship of the Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "Kazan National Research Technological University". Research interests: innovative activity of enterprises


References

1. Ананина В. А., Ахиба С. Л., Лапшина В. Т. и др. (1996) Сборник технических нормативов. Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания / Под ред. Ф. Л. Марчука. М.: Хлебпродинформ. 620 с.

2. Антамошкина Е. Н. (2015) Моделирование и оценка продовольственной безопасности региона // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. № 1 (37). С. 69–76.

3. Атаманова О. В. (2013) Индикаторы самообеспеченности Брянской области молочной продукцией: инструменты оценки, анализ и прогноз // Проблемы прогнозирования. № 6. С. 44–49.

4. Дойловский Э. А. (2005) Мукомольное и крупяное производство. М.: АСТ. 192 с.

5. Егорова Е. В. (2014) Самообеспеченность субъектов Нечерноземной зоны основными продуктами питания // Науковедение. № 3 (22). С. 112–114.

6. Китаев Ю. А., Пак З. Ч., Рудая Ю. Н. (2013) Региональные аспекты продовольственной безопасности // Terra Economicus. № 2–3. С. 92–95.

7. Козлова В. Ф. (1981) Хранение и переработка овощей. М.: Россельхозиздат. 104 с.

8. Королева Л. А., Альтбрегина Е. С. (2016) Анализ продовольственной самообеспеченности региона на примере Ленинградской области // Приоритетные научные направления: от теории к практике. № 21. С. 218–224.

9. Логанцова Н. В. (2015) Самообеспеченность населения России продукцией растениеводства // Евразийский союз ученых. № 6–1 (15). С. 89–93.

10. Лущик А. А. (2011) Продовольственная самообеспеченность, независимость и безопасность страны // Проблемы современной науки. № 2. С. 216–223.

11. Приказ Минздравсоцразвития РФ от 02.08.2010 № 593н «Об утверждении рекомендаций по рациональным нормам потребления пищевых продуктов, отвечающим современным требованиям здорового питания» // КонсультантПлюс. URL: http://www.consultant.ru / document / cons_doc_LAW_105725 / .

12. Пшеченков К. А., Зейрук В. Н., Еланский С. Н. и др. (2007) Технологии хранения картофеля. М.: Картофелевод. 191 с.

13. Скрипников Ю. Г. (1989) Прогрессивная технология хранения и переработки плодов и овощей. М.: Агропромиздат. 132 с.

14. Трибушинина О. С., Куркина Н. Р. (2014) Оценка уровня продовольственного самообеспечения региона // Фундаментальные исследования. № 5–6. С. 1023–1027.

15. Федеральная служба государственной статистики ( [б.г.]). URL: http://www.gks.ru.

16. Хайруллина О. И. (2012) Государственная поддержка животноводства в контексте самообеспеченности региона // Аграрный вестник Урала. № 5. С. 115–117.

17. Юкиш А. Е., Ильина О. И. (2009) Техника и технология хранения зерна / А. Е. Юкиш. М.: Дели принт. 717 с.


Review

For citations:


Mansurov R.E., Zasedova A.A. Rating of the food safety level of the leningrad region. Strategic decisions and risk management. 2017;(3):40-43. (In Russ.) https://doi.org/10.17747/2078-8886-2017-1-2-40-43

Views: 985


ISSN 2618-947X (Print)
ISSN 2618-9984 (Online)